Näin vakuutat esiintymiselläsi

Myyntitehtävissä kymmenen vuotta toiminut Jaana Tuomila antaa kuusi vinkkiä vakuuttavaan esiintymiseen.
  1. Katsoja kiinnittää ensimmäisenä huomiota ulkoiseen olemukseesi. Pukeudu itsesi oloisiin ja näköisiin vaatteisiin. Vaatteiden tulee istua niin hyvin, ettei niitä tarvitse korjailla esiintymistilanteessa.

  2. Jos käsilläsi on taipumusta tehdä omituisia maneereja, ota käteesi turvaesine. Se voi olla esimerkiksi kynä. Muista kuitenkin, että et ryhdy naputtamaan kynällä pöytää tai naksuttelemaan terää päälle ja pois.

  3. Ota oppia ammattijuontajien tai poliitikkojen tyylistä. Heillä on hyvä ryhti ja kädet ovat yhdessä lantion korkeudella. Se on ikään kuin perusasento, josta toinen tai molemmat kädet viittaavat tarvittaessa sivulle jotain asiaa painottaakseen.

  4. Jos tarvitset muistilapun, ota ennemmin A5- kuin A4-kokoinen. Pienempi paperi pysyy jämäkämmin suorassa.

  5. Ihminen ei muista kerralla kovin monta asiaa, kiteytä siis sanottavasi enintään kolmeen kohtaan. Älä seiso koko ajan samalla paikalla, vaan tue kehon kielellä sanallista viestintääsi. Voit esimerkiksi liikkua muutaman askeleen aina, kun siirryt puheessasi seuraavaan kohtaan. Ole innostunut asiastasi, niin saat muutkin innostumaan.

  6. Muista, että kuulijat eivät ole paikalla odottamassa epäonnistumistasi, vaan he toivovat sinun onnistuvan. Jos tapahtuu kömmähdys, sympatiat ovat yleensä esiintyjän puolella.

Vinkit antoi myyntitehtävissä noin kymmenen vuotta toiminut Jaana Tuomila, joka valmentaa yrityksiä oman Kirnu-yrityksensä kautta.