Puhelinpalvelussamme on ruuhkaa! Saat meihin parhaiten yhteyttä Oma MMA -palvelussa. T. MMA:n porukka

Katkesi vai jumittui?

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten tärkeäksi kokemat yhteiskuntaneuvottelut loppuivat ilman lopputulosta. Lehdistökirjoittelu ja muut spekulaatiot asiasta voidaan pelkistää asetelmaksi siitä, katkesivatko neuvottelut vai jumiutuivatko ne. Niillä on eroa. Itse olen jälkimmäisellä kannalla.

Maan hallituksella on, maan taloustilanne huomioon ottaen, ei ainoastaan oikeus, vaan suorastaan velvollisuus lähteä hakemaan konsteja rapautuneen kilpailukyvyn korjaamiseksi ja talouden saattamiseksi työllisyyttä korottavalle kasvu-uralle.

Jos neuvotellaan edes jonkin aikaa ja ei päästä mitenkään eteenpäin, neuvottelut katkeavat. Jos jo alusta alkaen kaikki hallituksen odotukset ja ehdotukset ovat mahdottomia tai sydämettömiä ja otetaan valmiiksi asenne, että niiden ei haluta etenevän, on kyse jumiutumisesta. Ja vieläpä jonkin osapuolen tahdosta tapahtuneesta jumittamisesta.

Ammattiliittojen ison, kovan ja karun ytimen toimesta keskimääräinen suomalainen palkansaaja jäänee vaille 400 euron vuosittaista nettotulon kasvua. Työttömien asia ei edennyt yhtään. Työttömälle on ensisijaisesti tärkeää työllistyä ja toissijaisesti on kysymys ansioturvan pituudesta.

Iltalehden mukaan Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen jo ennen varsinaisia sopimusneuvotteluita todistaa, että korporativistisen kolmikantavallan aika on ohi. On täysin selvää, että menneisyydestä kiinnipitävä SAK tyrmäsi yhteiskuntasopimuksen jo neuvottelujen alkumetreillä, mikä tekee selväksi, että se ei ole valmis sitoutumaan hallituksen tavoitteeseen laskea yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Akava ja STTK eivät puolestaan ole asettaneet tämänkaltaisia jyrkkiä ennakkoehtoja.

Mielipiteeseen on helppo ainakin osin yhtyä ja joiltakin osin muutokset olisivat tervetulleitakin. Ei voi olla niin, että paljolti poliittisista syistä eivät kelpaa jäsenille tulevat veronalennukset ja missään ei voi tulla vastaan, jotta Suomi tervehtyisi.

Suuri osa meistä MMA:n jäsenistä ja akavalaisista toimii yrityksissä esimies- ja asiantuntija-asemassa. Useimmat ymmärtävät, kuinka yritys toimii ja millä logiikalla raha liikkuu. Neuvotteluiden jatkamista vastustavat eivät ole julkisesti osanneet kertoneet keinoista, joilla yritysten kustannustasoa voidaan todennettavasti laskea ja koko maan etua viedä eteenpäin. Asian vastustaminen onnistui. Se on sitä ydintä, mikä osataan muuttumatta ja aina.

Juha Häkkinen, MMA:n toiminnanjohtaja

MMA Facebookissa | Twitterissä